17 april 2007

Goedemorgenmuziek (door Alexander)

Dames en heren, jongens en meisjes, hooggeëerd publiek!

Welkom op een nieuwe dag, goedemorgen! Wrijf de slaap uit uw ogen, rek u eens goed uit, geeuw een laatste gaap en begin de dag met de zoetgevooisde klanken van Alexanders Aanraders! Allemaal gratis en voor niets, u aangeboden door uw gastblogger!

Jack Johnson - MIDDLE MAN
Om het zoetgevooisd te beginnen: een van de betere liedjes van de man die je eigenlijk nooit hoort zingen, maar uitademen. Let op de arrangeurs, die het nummer een fijn flierefluitje en donkere gitaarloopjes meegaven, en let op de zang, die verrassend boven Jacks standaardgezucht uitstijgt.

Nneka - THE UNCOMFORTABLE TRUTH
Een ingetogen, wiegend R&B-nummertje, met trompetjes die zachtjes snerpen en zangeres Nneka, die met haar stem wel verleidt maar daarvoor niet overdreven hoeft te snikken of stemkronkelen als Beyoncé, het blijft iets van een lentebriesje houden.

Gypsy Kings - HOTEL CALIFORNIA
Het hoeven natuurlijk niet allemaal goede nummers te zijn, iets raars en obscuurs mag er ook tussen, dus daarom deze cover van de old-time classic van The Eagles. Maar dan voorzien van sambaritme en vertaald in het Spaans – en ik weet ook niet precies wat ze in het Engelstalige refrein zingen.

Tilly and the Wall - SING SONGS ALONG
Deze hippiemafketels uit Nebraska hebben ten eerste een mooie gimmick: ze hebben geen drummer, maar twee danseressen die tapdansend voor het nodige slagwerk zorgen. Energiek en vrolijk samenzingend doen Tilly en haar muur aan bloemenkettingen denken.

Belle & Sebastian - LAZY LINE PAINTER JANE
Laat de langzaam opbouwende en aanzwellende symfonische arrangementen en de bijwijlen engelachtige stem van zanger Stuart Murdoch niet verhullen dat de tekst het verhaal vertelt van een buitengewoon tragisch figuur. Heerlijk paradoxale muziek.