02 mei 2007

GELUK

Gisteren nogal veel en uitgebreid gediscussieerd, over van alles. Over het acteren van Elijah Wood bijvoorbeeld, over vierdimensionale ruimte, over de reden dat er 'charmed quarks' bestaan en ook over geluk.

In de discussie kwamen we uit op een verschil tussen stilstaand geluk en bewegend geluk.
In de wetenschap dat elk schrijven hierover gissend is en ook een beetje dwaas, zal ik toch proberen iets duidelijker te zijn.

Sommige mensen streven een bepaalde fysieke gelukstoestand na (misschien wel alle mensen?). Ze hebben dan beelden in hun hoofd van 'drijven op een opblaasbaar matrasje in mijn eigen zwembad onder een eeuwigschijnend zonnetje'. Daartoe werken ze zich ongans, méér geld, méér uren, méér zweet. Op weg dus naar een bepaalde vorm van stilstaand geluk.

Ook sporters zien geluk vaak als iets stilstaands, namelijk: het hebben van een gouden medaille. Of schrijvers: het geschreven hebben van je verpletterendste boek.

Maar er is misschien ook zoiets als bewegend geluk. Het geluk dat zich in voorbijvliegende splinters aan je voordoet. Het geluk waar je niet bijzonder op let, of dat je niet kunt nastreven, omdat het geen stilstaand eindproduct is maar een 'onderweg-geluk'.
Het bewegend geluk heeft misschien juist te maken met het feit dát je in beweging bent, dat er dingen in je leven gebeuren, dat er onverwachte en ongeplande zaken op je kop vallen.

Het is lastiger te definiëren, dat bewegende geluk. Het verschijnt terwijl je op zoek bent naar een solide, heldere, vastomlijnde geluksvorm.

Wat schrijven betreft: het zijn de invallen die je krijgt, het is de onverwachte concentratie die je overvalt, het zijn de gelukssnippers waar je niet op rekent, die je eigenlijk ook niet verwacht: immers - schrijven is lastig en veel te moeilijk.
Geldt ook voor sporters die kotsend langs de weg hun zwaarste looptraining hebben gehad, of voor welk beroep dan ook. Bewegend geluk doet zich misschien wel alleen in tegendraadse omstandigheden voor.

Hm. En zo kan ik nog even doorgaan. Ik zal mezelf inhouden. Ik ga in plaats daarvan mijn vlindernetje zoeken, wie weet wat er hier nog rondvliegt.