10 mei 2007

SONGFESTIVAL (1)

Vanavond de halve finale van het songfestival, met o.a. Edsilia Rombley voor Nederland.
Vanochtend een prachtig stuk van Cornald Maas in de Volkskrant. De kop van het stuk luidde: WILDERS OP HET SONGFESTIVAL.
Dit was de tendens:
de laatste jaren scoort Nederland slecht. Daags na het festival horen we een muur van geklaag, en vaak gaat het dan zo van: die Oosteuropese landen hebben het songfestival gestolen, die Oosteuropese landen geven elkaar allemaal punten, we moeten maar ophouden, het is allemaal nooitniksniet brm brm mopper gngsrsggg.

Maar dan legt Cornald uit dat
a) het feitelijk niet waar is dat de winnaars van de laatste jaren allemaal uit Oost-Europa kwamen
b) het feitelijk niet waar is dat die landen hoog gekomen zijn door slechts de buur-stemmen
c) de liedjes en artiesten uit Oost-Europa (en andere nieuwe Eurovisie-landen) veelal ook beter zijn.

In de nieuwe Eurovisielanden wordt het festival modern en belangrijk geacht. Van de typische 'ouderwetse Eurovisie-liedjes' is daar dan ook geen sprake meer. Immers, Georgië komt vanavond met een Björk-achtig lied, Servië balladeert, er is hardrock uit Tsjechië, punkrock uit Andorra, er is alternatieve computer-disco uit Bulgarije, soul uit België, operette uit Letland en vette blues uit Hongarije.
Een van de weinige landen dat nog wél met een Echt EuroVisie Deuntje komt is... Nederland.
In ons land wagen producers en bekende artiesten zich niet meer aan het festival, terwijl in de Oost-Europese landen de bekendste en beste artiesten naar voren geschoven worden.

En toch blijven we zeuren. Cornald ontwaart hier anti-vreemdelingen-elementen. Taal die de PVV niet zou weerstaan. En hij heeft gelijk. Terwijl het festival aan het verjongen en verbeteren is, blijft Nederland mokkend achter. Telegraaf-achtig mokkend.
Tenzij Edsilia in haar mooie oranje jurk het vanavond wél haalt. Dan is het niet meer dan logisch dat we onszelf de beste vinden.

O ja, morgen vertel ik waarom het songfestival eigenlijk zo leuk is. Waarom ik dat vind. Nee, waarom dat zo is.

Foto afkomstig van www.songfestival.web-log.nl