15 mei 2007

NOG EVEN OVER PESTEN

Wilde naar aanleiding van eerdere postings over pestbeleid op scholen nog even melden dat in Canberra, Australië een rechtszaak, aangespannen door een jongen van achttien tegen zijn vroegere school, onlangs is afgelopen met een zeer desastreuze uitspraak - voor de school.

Benjamin Cox werd zo erg gepest - ZONDER DAT DE SCHOOL DAAR GENOEG TEGEN DEED - dat de rechter oordeelde dat Benjamin 213.000 dollar schadegeld krijgt, plus een levenslange maandelijkse toelage.

Vanaf zijn vijfde moest Benjamin de pesterijen ondergaan. Het pesten kwam van een ouder kind, waarbij naast psychologische rotgeintjes ook klappen en zelfs een eenmalige poging tot wurgen genoemd worden. De school deed er volgens de rechter te weinig aan. Er was zelfs een leerkracht die zei dat Benjamin er 'hard van zou worden'.

De details van de zaak zijn natuurlijk niet bekend (deze summiere berichtgeving werd door CNN verspreid, maar er zal dus vast veel meer over te vertellen zijn, vanuit meerdere invalshoeken), maar wel interessant en op z'n minst opvallend aan het geheel is dat de school aangesproken wordt.
Dat lijkt me een doorbraak.
Daarbij krijgt het pesten nu veel aandacht. Getuige deze laatste zin van de berichtgeving: 'Australian Prime Minister John Howard on Monday announced plans to give teachers and school principals more powers to crack down on school bullies.'

PS: Vanaf morgen ben ik een paar dagen naar Kreta. Waarschijnlijk zal ik daar gewoon kunnen posten, maar mocht dat niet lukken, dan redt Alexander dit blog. En ik ben zondag terug.