12 mei 2007

SONGFESTIVAL (3)

Goed, het festival heeft problemen, dat is duidelijk.
Als er zoveel ontevredenheid is zal er toch wel iets scheef zitten.

Dat er nu vrijwel alleen maar Oost-Europese landen naar de finale van vanavond door zijn gegaan, heeft niet alleen maar te maken met hun hogere kwaliteit.
Het is wél zo dat de meeste van de geplaatste liedjes sterker en origineler waren dan andere liedjes (Servië, bv, kandidaat voor de winst, Hongarije, Georgië en Bulgarije),
maar door buurstemmen hebben geïsoleerdere landen als Israël, België, Andorra, Portugal en Nederland beduidend minder kansen.

Wat is de oplossing?
Er zijn de laatste dagen een paar ideeën geopperd.

Over twee jaar zijn er TWEE halve finales, dat is al besloten. Dan gaan de eerste tien van elke halve finale door naar de finale. Dat zal al een béétje verschil uitmaken. Twee keer zoveel kans dus om door naar de finale te gaan.
Eerst werd er gezegd dat die halve finales in regio's opgesplitst zouden worden, dus één met Oostlanden, en één met Westlanden. Maar dat lijkt nu weer niet de bedoeling van het festival- het moet geen Oost-West-wedstrijd worden.

Maar misschien moet de oplossing vooral gezocht worden in het herinvoeren van vakjury's. Dan is er ook wel buurstemming, maar veel minder. Televoting kan niet overboord (alleen financieel al niet), maar een combi van vakjury/televoting zou al helpen.

Een verkleining van het festival? Minder landen. Nu al is bekend dat landen als Libanon, Palestina en Azerbeidzjan mee willen gaan doen. Lijkt me jammer als dat verhinderd wordt. De Grote Europese Gedachte die het festival zou kunnen uitstralen moet toch wel gewaarborgd blijven.

Nee, de invoering van meerdere halve finales, en een ander punten-toeken-systeem, dat zou al heel wat zijn.

Gelukkig heeft het hoofd van de Nederlandse delegatie nuchter gereageerd. 'We blijven meedoen,' zegt hij, 'en we maken ons hard voor het oplossingsgericht bespreken van de problemen.'
En Edsilia zegt dat haar deelname iets is wat ze niet heeft willen missen.

En verder: vanavond krijgen we Duitsland (leuk), Hongarije (goed), Oekraïne (geschift), Spanje (gelikt), Engeland (dieptriest), Zweden (sterk), Bosnië (intiem), Georgië (vernieuwend), Bulgarije (modern), Roemenië (jolig) en Servië (winnares, hopelijk.)
Mocht MOLITBA van Servië winnen, dan zal waarschijnlijk iedereen het eens zijn over in élk geval een terechte zege.
We zullen zien.
En daarna verhit gaan discussiëren.