17 mei 2007

Spelletje (door Alexander)

Het is Hemelvaartsdag, dus u heeft niets te doen als u niet naar de meubelboulevard gaat. Misschien is het leuk om dit spelletje eens te proberen. Neem er de tijd voor. De oplossing volgt later vandaag.

De opgave is om alledrie de huizen met water, gas en het lichtnet te verbinden, zonder dat de lijnen elkaar kruisen. Klik op het plaatje om naar de spelletjeswebsite te gaan. De eerste met de juiste oplossing wint een stuk appeltaart, de appeltaart van het café op hoek van de Westerstraat en de Noordermarkt hier in Amsterdam. Goed voor een smaak-plaats-hemel-verbinding.

Okee. Het is bijna vijf uur. Stop maar.

Terwijl dankzij mijn puzzeltje mensen van de literatuur gehouden worden, oerkreten te berde brengen of pieptuutgek worden, heb ik de oplossing ook nog steeds niet. Dat wist ik niet. Mijn lolbroek-huisgenoot F. zei er even niet bij dat er geen oplossing bestond, toen hij me vanmorgen deze website door-msn’de. Hij kwam daar zelf ook pas na anderhalf uur achter, toen we allebei al veranderd waren in gefrustreerde zombies. En jullie ook. Sorry. Geen appeltaart.

Dit plaatje ziet er namelijk wel heel leuk en indrukwekkend uit, maar het is geen oplossing. De oplossing bestaat niet. Ludo bluft. Wiskundig gezien is het onmogelijk, daar had mevrouw Zalfjes gelijk in. Het hoort tot de topological graph theory, een deel van de topologie dus (dat is iets wiskundigs en niet te verwarren met het basisschoolvak topografie, dat zich bezighoudt met waar de gemeentes Roodeschool en Nijkerk zich bevinden). Wie denkt de topologie te kunnen begrijpen: ziehier.

Er is overigens wel een lolbroek geweest die de puzzel heeft opgelost, door vals te spelen. Hij heeft een filmpje ervan op YouTube gezet. Hij doet iets met de rechtermuisknop. Flauw. Wat wel weer grappig is: de makers van het spelletje hebben het wel zo gebouwd dat er bij een correcte oplossing: ‘You win!’ verschijnt. Lolbroeken. Of bestaat er misschien toch een oplossing? Een paranormale, die wiskundigen niet kunnen verklaren, maar ach, wat betekent die wiskunde nou helemaal. Even proberen.