03 februari 2007

BARBARO

Het paard op deze foto heet Barbaro. Zijn jockey is Edgar Prado. Heel Amerika praat over Barbaro, en ook een groot artikel in de NRC vertelde over zijn droevig lot.

Droevig? Ja.
Op 4 oktober 2005 maakte Barbaro zijn rendebuut, maar op 6 mei 2006 werd hij groot en beroemd omdat hij de zogenaamde Kentucky Derby won, de grootste paardenrace in de Verenigde Staten. (Klik de link hierboven en zie hem winnen!)

Maar twee weken later ging het mis. Bij een race veroorzaakte Barbaro een valse start door met zijn neus een starthekje te openen. Er moest iets mis met hem zijn. Dat was inderdaad zo: hij had zijn rechterachterbeen op drie plaatsen gebroken.

Normaal gesproken krijgt een renpaard dan een spuitje, maar zijn eigenaren besloten om hem te laten opereren en revalideren. Eerst leek dat goed te gaan, maar er kwamen complicaties (ontstekingen, meer operaties).

Inmiddels begon Amerika mee te leven. Een talkshowhost zei: 'Dat rotpaard is rijp voor de slacht,' en werd platgebeld door kwade kijkers.
Barbaro werd in het tijdschrift Sports Illustrated tweede bij de verkiezing van Sportman van het Jaar(!). En bijna 1,2 miljoen dollar werd overgemaakt door paardenliefhebbers, alles voor het herstel van Barbaro.

Maar het werd nog erger, ettergezwellen en grotere hoefproblemen. En dus moest Barbaro echt uit zijn lijden worden verlost. Afgelopen maandag was het dan zover, Barbaro werd, zoals men dat daar zegt, 'euthanized'.
De dierenarts verklaarde dat een renpaard een kaartenhuis is: als één ledemaat het begeeft, begint ook het instorten van de rest van het lichaam. En hij huilde.

In een van de condoleanceregisters op internet staat: 'De hemel lichtte op toen Barbaro er zijn opwachting maakte.'

En binnenkort verschijnt er een prentenboek. Titel? Barbaro: America's horse.