09 februari 2007

ZINNETJES

Soms zijn er van die zinnetjes. Ze hebben kleefhanden, die zinnetjes. Ze kunnen zichzelf wegwerpen, recht uit hun context langs je Eustachiusbuis, hamer, aambeeld, stijgbeugel naar je gehoorcentrum. Want er is iets met ze. Ze hebben een scheef oog. Gekke voortanden.

Voorbeeld één:
Jarenlang stond er in de bioscoop onder sigarettenreclames: Roken veroorzaakt kanker. Koninklijk besluit.
Ik zag er steeds de koningin bij die zat te besluiten dat roken kanker veroorzaakt. Ze had de keus uit nog een handjevol andere ziektes. Roken veroorzaakt de bof? Roken veroorzaakt zweetvoeten? Hè nee, het moet strenger. En toen besloot Beatrix dat het kanker is dat roken veroorzaakt. Eigenlijk is dat verrekte onaardig van haar. Goed dat ze onder die reclames zetten dat het haar schuld is. Misschien dat Maxima het nog terug kan draaien.

Voorbeeld twee:
Op mijn huidige melkpakken: Verbeterde houdbaarheidsdatum.
En tjeempie, wat is die datum mooi. 14 februari staat er soms op. Of 1 maart. Of ook wel eens 24 december. Prachtige data zijn dat. Veel beter dan die oude. Fijn dat de wereld vooruitgaat.

En vandaag, in de sauna in Schiedam:
'De sauna waar stress een illusie is.'
We kwamen er met vele anderen binnen en ik zag het al op alle gespannen gezichten: we hoopten allemaal nu eens een lekker potje stress te scoren. Maar eenmaal binnen vielen we één voor één om van de teleurstelling, want van alle sauna's die we hadden kunnen bezoeken was nu juist in deze ene stress een illusie. Dat vriendschap een illusie was, wisten we al. En nu stress. Balen was het. De middag zoog.