23 februari 2007

CANADA DAG 3 (2)


Ook gisteren: naar een Hutterite kolonie geweest. De Hutterites zijn een streng gelovige groep mensen, die onder ongelooflijk beperkende maatregelen 'communaal' leven. Volgens de richtlijnen van de apostel in Handelingen 12.

Via vrienden van mijn broer kwamen we in een gezin terecht. Vader, moeder, zes kinderen: jongens in de leeftijd van 16 tot 5. De voertaal in een kolonie is Duits. De kinderen leren Hoog-Duits op school (op de eigen kolonie-school, die tot groep 8 gaat, daarna werken de kinderen in de commune), en ze leren ook Gotisch Schrift. De commune beslist welke taak ieder lid in de kolonie krijgt. Dat kan ook zomaar veranderen. Een van de mannen die wij spraken was elektricien, maar moest opeens varkensboer worden.

Als de kolonie 130 leden bereikt, dan wordt er gedeeld (net als bij insektenzwermen). De kolonieraad beslist door de hand van God (letterlijk: door het trekken van lootjes) wie naar de nieuwe kolonie gaat. Dat kunnen dus rustig familieleden zijn, terwijl jij zelf moet achterblijven. 'Wel goed juist,' zei een Hutterite-vader tegen me, 'want dat voorkomt inteelt.'
Vanzelfsprekend wordt er alleen binnen de kolonie getrouwd.

Uiteraard vinden er 'ontsnappingen' plaats, jongeren die buiten de commune gaan leven. Dat gebeurde onlangs met een negentienjarige zoon van een van de gezinnen. Maar hij overleed vlak erna. Het gevolg was dat rouw om hem binnen de kolonie niet was toegestaan.

Er wordt gezamenlijk gegeten, dus de eenvoudige huizen hebben geen keuken. Alles wordt zelf gedaan. Ze dragen altijd de kleding die je op de foto ziet. Precies zo zag het gezin eruit waar we gisteren binnen werden gevraagd. En waar we zelfgestookte gele wijn kregen. Lekker, en sterk.
Bier is verboden, evenals tv en uitgaan etc. Ieder krijgt eenzelfde maandsalaris: 10 dollar.

Intrigerend.
Hun website: www.hutterites.org.