10 februari 2007

WORTELTJESTAART

Vroeger vertelden we hem al aan elkaar, die stomme mop over worteltjestaart. Ik moest eraan denken toen ik in het erg leuke boek HET GROTE JUICHEN (van Henk-Jan Grotenhuis en Tim Duyff) las over de Braziliaanse voetballer Edmilson.

Het boek is zo goed, omdat de schrijvers werkelijk alles lijken te weten over het juichen van voetballers, en dat ook nog eens heel goed opschrijven, maar ook door het beeldmateriaal. Vrijwel van elke vreemde juich-episode is ook meteen de foto opgenomen.

Behalve bijgaande foto!
We zien dus Edmilson, die bij de club Atletico Mineiro speelde. In een wedstrijd tegen de 'eeuwige vijand', de andere club uit dezelfde stad, America-Belo Horizonte, juichte Edmilson wel heel pesterig.
De aanhangers van de tegenstanders worden al sinds jaar en dag 'de konijnen' genoemd, en toen Edmilson scoorde rende hij dus naar het publiek, haalde een worteltje uit zijn broek (!) en begon er demonstratief op te kauwen.

Een geheel voorbereide actie dus, hij had dat worteltje al van huis meegenomen, en hij had dus ook een flink gedeelte van de wedstrijd met dat stukje groente in zijn broek gespeeld...

Het publiek werd razend, en in het veld was het ook niet langer vriendelijk. Edmilson werd opgeschoten wild.
Na afloop zei hij dat hij de boel alleen maar wat had willen opleuken. 'Beledigen was niet de bedoeling.'

Oud-scheidsrechter Wright sprak later: 'Wat mij het meest intrigeert, is de smaak die de wortel moet hebben gehad...'

En die mop over worteltjestaart? Nou, komt een konijn een bakkerij binnen en zegt...