03 juni 2007

GEBOUW (extraatje, door Jan Paul)


Als tegenhanger van het moderne KPN-gebouw kom ik met de basiliek van St-Agatha en St-Barbara in Oudenbosch.

Gisteren waren we in Brussel en zoals in elke échte stad staan daar veel schitterende paleizen. Ons land heeft geen enkel paleis dat zich kan meten met die van andere landen. Daar denken we te klein voor. Het koninklijk paleis op de Dam zou in Parijs leuk zijn voor een stadsdeelraadskantoor. Voor het Nationaal Schoenvetermuseum in Londen. Of voor het consulaatsgebouw van Trinidad en Tobago in Sint Petersburg. Meer niet. Doe maar gewoon.

Maar Pater Hellemons van het 3500 zielen tellende Oudenbosch dacht er in 1865 anders over: ´Over vijftig jaar wonen hier misschien wel 5500 mensen. We hebben dus een grotere kerk nodig.´ Daarom zamelde hij (veel) geld in en gaf hij de beroemde architect Cuypers de opdracht om de Sint Pieter van Rome na te maken. In een schaal van 1 op 16. Dat lijkt klein, maar wie vanuit Rotterdam naar Zeeland rijdt, ziet de koepel van de basiliek al op kilometers afstand. En van dichtbij is hij nog veel mooier en imposanter.

Tussen snelwegen, weilanden en heel veel niets is de basiliek van Oudenbosch een parel. Een voorbeeld van wat je krijgt als je eens niet calvinistisch denkt.