04 juni 2007

RADIO KOOTWIJK


Commenter Gerco reageerde op een van mijn vorige stukjes over mooie gebouwen. Hij noemde het gebouw A van Radio Kootwijk. Ik zocht op internet informatie over dit gebouw en kwam op fascinerend terrein.

Radio Kootwijk is namelijk geen radiostation, of een instelling of zo. Het is een dorp. Vlakbij Apeldoorn.
Een dorp dat geboren werd in de vroege jaren twintig van de vorige eeuw. De PTT richtte een zendstation op, met zes hoge masten. Het zendstation onderhield bijvoorbeeld de contacten met Nederlands-Indië. De langste zender werd 'Lange Gerrit' genoemd. In de Tweede wereldoorlog bliezen de Duisters de zender op.

De eerste werknemers van het zendstation werden verplicht dichtbij te wonen. Voor hen werden barakken neergezet. later werden dat huizen, en nu is Radio Kootwijk een echt dorpje, met 120 inwoners. En, zoals de officiële Radio Kootwijk-website meldt: een belangenvereniging die zorg draagt voor ontspanning en jaarlijks verschillende evenementen organiseert, zoals: Eierenzoeken en schatgraven, dauwtrappen, Voetbaltoernooi en het Sint Nicolaasfeest.

De trots van het dorp is gebouw A - zie foto. Dat was ook het gebouw dat Gerco bedoelde in zijn comment. Het is van de Duitse architect Jules Maria Luthmann. Gebouw A is nu een monument, en wordt af en toe als decor voor films gebruikt. Bijvoorbeeld voor de Amerikaanse film Mindhunters uit 2004.

De zenders zijn inmiddels in onbruik geraakt, en zelfs neergehaald. Het eigendom van de officiële gebouwen is overgedragen aan Staatsbosbeheer, maar er is nog niet voor elk gebouw een nieuwe bestemming. Een van de kleine gebouwtjes is nu een schaapskooi, maar er staan er ook nog een paar leeg. Sommige grotere gebouwen werden anti-kraak bewoond, maar er zijn ook drama's: zowel gebouw H alsook gebouw F zijn vorig jaar door onduidelijke oorzaken afgebrand...

Dank, Gerco, voor een mooie tip. Volgens mij moeten we erheen.