24 maart 2007

AHMAD ZAHIR

Ahmad Zahir is de grootste, grootste superster van Afghanistan. Vanaf het eind van de jaren zestig schreef hij vele composities en zong teksten van klassieke en moderne dichters. Hij gebruikte de traditionele Afghaanse instrumenten als de tabla en het harmonium, maar voegde er als eerste allerlei westerse instrumenten aan toe.
Hij mengde ook Indiase, Spaanse en Amerikaans songs door zijn repertoire.

Toen de politieke omstandigheden in 1973 en 1977 drastisch veranderden, hield hij met met verhulde protesten de nieuwe machthebbers een spiegel voor. Tegelijkertijd moedigden de symboliek en de beelden in zijn songs verzetstrijders aan.
Maar vooral veel van zijn niet-poltieke songs zijn recht in het hart van vele Afghanen terechtgekomen.

Een groot man, deze Zahir. Te groot, waarschijnlijk, In 1979 werd hij (33 jaar oud, en vlak voor de geboorte van zijn tweede kind) dood aan de rand van een weg gevonden. Een auto-ongeluk? Of een politieke moord? De waarheid is niet helder, maar velen zijn van het tweede overtuigd.

Maar misschien werd zijn roem na zijn dood nog wel groter. Ook voor vele Afghanen in ballingschap is hij nog steeds een troost.
Op zijn website www.ahmadzahir.com is een en ander na te lezen, en op youtube zijn oude filmpjes te zien. Deze bijvoorbeeld.

Via zijn website is een geluidsstream met vele liedjes te beluisteren. Het idioom staat misschien ver van onze westerse oren af, maar ik bewonder deze man en leer er steeds meer van te genieten.