10 maart 2007

Femke (door Jaak)


Zou het mogen? Iets schrijven over je eigen prentenboek? Het heet ‘Vertelopa’ en is net van de pers. Ik wil het vooral over de illustraties hebben. Die zijn van Femke Gerestein.

Femke werd in 1982 in Middelburg geboren. In 2004 studeerde ze cum laude af aan de kunstacademie Sint Joost van Breda, met een animatiefilm die geselecteerd werd voor het Holland Animation Film Festival. Ook werd ze genomineerd voor de Sint Joostpenning (voor de beste student van de academie.

In 2005 tekende ze de covers voor de Vlaamse recensietijdschriften Leeswelp en Leeswolf, en werkte voor Bres, het Algemeen Dagblad, Opzij, en andere.
In 2006 tekende ze voor uitgeverij De Eenhoorn haar eerste prentenboek ‘In de zee van mama’s buik’, op tekst van Leen Van Den Berg. Leeswelp schreef dat ze “overtuigend en met lef” debuteerde. Tot zover de gegevens.

Nu de prenten voor ‘Vertelopa’. Ik vind ze intrigerend en fraai van toon, kleur en compositie. Ze zijn afwisselend liefelijk, dreigend, vrolijk of indroevig, - corresponderend met het verhaal ernaast. Kijk naar de koning die dreigend zijn zwaard heft. Zal hij de baby doormidden klieven? ‘Néé, niet doen!’ roept de echte moeder van het kind. Kijk naar de walvis die Jonas opslokt. Of kijk naar het kussend ouderpaar, en weet dat Femke haar klassiekers kent.

Het is met schroom dat ik hierover schrijf, maar me dunkt dat Femke het verdient.
Daarom dus.