13 maart 2007

ZELJKO EN ZELJKO

Bosnië-Hercegovina heeft een driekoppig presidium. Er zit een Kroaat in, een Serviër en een (Moslim-)Bosniër. Dit presidium moet het land, met alle tegenstellingen, zo goed mogelijk bij elkaar houden.

Natuurlijk gebruiken zij daarvoor politieke en legislatieve middelen. Maar de actie die het Kroatische lid, Zeljko Komsic, vorige week ondernam heeft misschien nog veel meer goed gedaan.

Komsic reed op 4 maart onder politiebegeleiding terug van een officieel bezoek aan Kroatië, toen hij een auto bemerkte die zenuwachtig door het verkeer manoeuvreerde. Komsic merkte op dat er iets aan de hand was, en even later bleek dat de bestuurder, dhr. Suad Ibrahimovic, een Bosnische moslim, door het drukke verkeer probeerde te komen omdat zijn vrouw in de auto aan het bevallen was.

Komsic aarzelde niet en gebruikte zijn eigen politie-escorte om de man snelle doorgang te geven. Volgens de even later blije vader (alles verliep verder goed) hielp Komsic zelfs de aanstaande moeder het ziekenhuis in te tillen.
De ouders wilden hun zoon eigenlijk Mustafa noemen, maar ze vonden een andere naam nu toepasselijker. Zeljko.