23 maart 2007

JAN SIEBELINK

Een wat warrige aflevering van De Wereld Draait Door vanavond, maar toch enorm de moeite waard vanwege het gesprek met schrijver Jan Siebelink.
Wie heeft het gezien?

Natuurlijk is er al een tijdlang grote belangstelling (zacht gezegd) voor Siebelinks chef d'oeuvre KNIELEN OP EEN BED VIOLEN.
Ik heb het niet gelezen, niet uit desinteresse, maar om de een of andere reden ben ik nog niet aan Siebelinks werk toegekomen. Maar de vragen van Matthijs van Nieuwkerk waren goed en vooral Siebelink was goed. Hij leek het zwaar te hebben (hij zweette hevig), maar durfde gewoon eerlijk te zijn, oa. over zijn rol bij lezingen (mensen zien soms een soort heilige in hem, een literair verlosser) en ook over de film die er gemaakt gaat worden naar aanleiding van zijn grote boek.
Paul Verhoeven gaat die film maken, maar Van Nieuwkerk zei: 'Doe dat nou niet. Laat het boek het boek.'

Siebelink antwoordde door te vertellen dat er bij veel van zijn lezingen een donkere man aanwezig was die zei: 'Dit boek mag niet verfilmd worden'.
Waarop Van Nieuwkerk briljant inviel: 'Ik ben die donkere man.'

En toen gaf Siebelink genuanceerd toe dat hij ook wel heeft geaarzeld. Helaas zette de eindtune in. Siebelink zuchtte ervan, maar omhelsde toch spontaan zijn interviewer toen de uitzending over was.

Maar dit zou er dus moeten gebeuren: een uurlang focus op Siebelink, een dieper gesprek over alles wat hem de afgelopen jaren is overkomen. En natuurlijk moet Matthijs van Nieuwkerk de vragensteller zijn.
Het is goedkope televisie, zou de Vara dat dus echt niet willen? Sieblink is er populair genoeg voor. En een titel voor het programma is er ook al. Gesprek met de donkere man.