09 maart 2007

ZO IS ER MAAR ÉÉN

Een van de aardigste tv-programma's op dit moment is ZO IS ER MAAR ÉÉN. Het wordt in Vlaanderen uitgezonden, via de zender Eén (voorheen VRT).
Het idee van deze programmareeks zou ook voor Nederland erg leuk zijn...

Het gaat om de zoektocht naar een Nederlandstalig lied dat 'onsterfelijk' genoemd mag worden als het de uiteindelijke finale wint. Per aflevering worden zes potentiële liedjes uit de Vlaamse en Nederlandse liedjesgeschiedenis voorgesteld door zeer diverse, maar bekende zangers.

Het succes van dit programma is
- dat iedereen live zingt
- dat er vaak interessante nieuwe versies van bekende liedjes gezongen worden
- dat de keuze van artiesten en liedjes zo goed is
- dat er geen geld uit de zak wordt geklopt via sms-opdrachten.

Werkelijk alle soorten bekende artiesten doen mee. Alle grote namen zijn al langs geweest, dus zowel populaire 'schlager'-zangers als singer/songwriters, als artiesten uit de kleinkunstwereld als Idols-winnaars alsook rock- en popgroepen als Milk Inc. en Zita Swoon.

Elke artiest 'nomineert' één liedje, en elke uitzending is geprogrammeerd rond een bepaald thema. Vandaag was dat 'passie'. Er zijn ook regelmatig Nederlandse artiesten te gast, vanavond Rick de Leeuw en Jan Smit (die 'Het is een nacht' van Meeuwis zong).
Aan het eind van het programma worden de stemmen van diverse pers- en publieksjury's geteld.
Winnares dit keer was Sofie van Moll die Clouseau's 'Verlangen' zong, en ik vond zelf 'Ik leef voor jou' van wijlen Ann Christy het mooist, gezongen door Eva de Roovere.

Alle liedjes en optredens zijn via de website van het programma te bekijken.
(Zie bv ook even naar 'Papa' van Stef Bos door Jelle Cleymans).

Tenslotte: presentatrice Yasmine is een vakvrouw!
En toch een minpuntje: er worden cd's van het programma uitgebracht, maar... met de originele artiesten. Waarom nou niet met de leuke nieuwe versies???