26 maart 2007

DE STIER


Ik lees al een tijdje af en toe in het leuke boek VERBORGEN VERHALEN (BETEKENISSEN VAN VLAAMSE & NEDERLANDSE SCHILDERIJEN 15DE-18DE EEUW). Er worden schilderijen in afgebeeld, en over die schilderijen wordt een aantal dingen gezegd.

Zo ook over de beroemde STIER van Paulus Potter. Het schilderij stamt uit 1647, hangt in het Mauritshuis in Den Haag en... klopt niet.

Nee. Ik ben geen koeiendeskundige, zoals sommigen onder ons, maar toen ik het in het boek las zag ik het ook: de stier bestaat uit verschillende stieren!
De KOP is van een eenjarige stier, de HALS van een tweejarige en de HORENS van een drie- of vierjarige! Een plakjesstier dus eigenlijk!
Bovendien past het minder gespierde achterlijf niet bij het wel gespierde voorlijf. Het was dus, om het op z'n zachtst gezegd, geen statieportret van een of andere Lucky Star II.

Als je voor het grote schilderij in Den Haag staat vallen wel de prachtige detaisl op: een slak, een klein padje, speeksel in de bek van de stier, scheersporen op het schaap en zelfs (rechtsonder) een gelaagde koeienvlaai!

Tenslotte: die boer... kennen we die ergens van? Ja! Later is hij gebruikt in het beroemde leesplankje (Aap Noot Mies) van Hoogeveen. Hij is gewoon gesampled! Als... Teun!