10 maart 2007

ROTTERDAM BOUWT

Het is waarschijnlijk zo dat je je, als je een tijdje ergens woont, vanzelf gaat hechten aan die plek.
Feit is in elk geval dat ik al een jaar of wat blij word van... de verbouw van het Centraal Station in Rotterdam.

Ik ben er vaak, dus ik zie de voortgang. En dat is nou juist het bijzondere: je kunt die voortgang zo goed zien!
Het station wordt al een jaar of twee verbouwd, het hele plein ervoor ook, en alles is tegen 2010 klaar. Het wordt prachtig, naar het schijnt.
Maar nu al zijn altijd alle hekken OPEN hekken. Je kunt overal zien wat er gebeurt. Daarbij is er een prachtig info-centrum, en zijn alle afzettingen fel gekleurd. Ook tegen het station zelf hangen banieren met die kleuren. Daardoor is het rondom het station in mijn 'innerlijke afbeelding' (dat wat je voor je ziet als je erover praat maar er op dat moment niet bent) open, druk, vrolijk en kleurig.

In Amsterdam wordt ook al jaren rondom het station gebouwd, maar dat ziet er dicht en bedompt en verstopt en grijs uit.
Zou dat echt door het mentale verschil tussen Amsterdam en Rotterdam komen? Amsterdam: trots op de historie. Rotterdam: trots op de nieuwerwetsigheid van de stad?

Op de foto een stukje van Grand Cafe Engels, maar erachter vallen gedeeltelijk het bouwterrein, en de kleuren ervan, te ontwaren. Ook de gele wegwijzers kun je zien, die steeds weer aangepast worden, met grote accuratesse.

Dus: kom eens kijken in de bouwput! Ze houden ook rondleidingen!

(En nog eens iets: het 'bouwverkeer' is perfect geregeld. Voor elk passerend trekkertje staan mannen met oranje vesten en vlaggetjes de reizigers vriendelijk te waarschuwen.)