02 januari 2007

BOMJAN IS ER WEER

Bomjan is zestien jaar oud. Bomjan moet wel de reïncarnatie van Boeddha zijn.

Bomjan heet eigenlijk Ram Badahar Bomjan en is een boerenzoon uit Nepal. Vorig jaar zat hij, net als prins Gautama ooit, opeens onder een pipalboom. Hij bleef er tien maanden zitten, at en dronk niet, overleefde een slangenbeet en toen zijn kleren spontaan verbrandden hield Bomjan er geen enkel litteken aan over. Natuurlijk werd dat opgemerkt. Wie wilde kon Bomjan bezoeken. Maar niet van vijf uur 's avonds tot vijf uur 's ochtends - dan was er privé-tijd. At hij dan, dronk hij dan, sprong hij dan heen en weer om aan lichaamsbeweging te komen? Het is niet bekend.

En toen was Bomjan opeens zoek. Weg. Misschien was hij dan toch de nieuwe Boeddha niet?

Maar nu, na negen maanden, is hij weer terug!
Hij is op dezelfde plek teruggekeerd, onder de pipalboom - zie de foto.
Nepalese dokters hebben hem onderzocht: In a time period of half an hour the meditator inhaled three times, swallowed saliva once and moved his eyelashes” said Dr Shah. He further added that even if he eats during the night he is an extraordinary person for being able to sit in a single posture for 12 hours in a row. He thinks that Bomjan has been able to do the impossible because of the practice of Yoga. Shah says: "Investigation is necessary for this challenge to the medical world."

En - is hij nu de nieuwe Boeddha? Er blijft twijfel. Ten eerste werd hij bij zijn terugkeer aangetroffen met een zwaard - en een zwaard komt slecht overeen met de boeddhistische leer. Bovendien is hij nogal dik geworden. 'Ik heb alleen maar wilde kruiden gegeten, dus ik begrijp dat zelf ook niet,' zegt Bomjan.
Tegenstanders beweren dat hij een bedrieger is die voor de communistische rebellen werkt.

Maar wat zegt Bomjan zelf? Dat de bezoekers hem geen Boeddha moeten noemen. 'Ik heb de energie van Boeddha niet.' Hij wil zes jaar mediteren, dat is zijn plan. En geld en giften zijn niet nodig.

Een intrigerend verhaal. Kijk even naar dit filmpje, waarin ook zijn broer en zijn moeder te zien zijn.