11 januari 2007

IEDEREEN NAAR SEALAND

Niks Canna, eilandje voor de kust van Engeland. Nee, we moeten gaan inpakken. Snel. Want we verhuizen naar Sealand, eilandje voor de kust van Engeland.

Ze hebben er eigen munten, eigen postzegels, eigen paspoorten en een eigen vlag. Sealand is niet alleen een eiland, het is ook een eigen land. Ja ja, ergens tussen Scheveningen en Ipswich ligt een Europees landje waar we niets van af weten.
Nu ja, het is ook niet groot. De totale oppervlakte van Sealand bedraagt 550 vierkante meter. Sealand is namelijk een voormalig marineplatform.

In de jaren zestig bezette radiopiraat Paddy Roy Bates het platform en riep de onafhankelijkheid van Sealand uit. Helaas heeft tot op de dag geen enkele staat het landje willen erkennen.
In 1968 voerde de Britse marine een aanval uit op Sealand, maar vanaf het platform schoot men terug. Exit Britse marine.

Sindsdien is er zelfs een Sealands nationaal voetbalelftal. Nou ja, Sealands... Omdat er niet genoeg voetballers wonen op Sealand wees Prins Bates het voetbalteam van het Deense stadje Vestbjerg aan als net Nationale Team van Sealand. Er zijn spookgeluiden dat er gespeeld is tegen Tibet, tegen Tsjechië en tegen Cyprus, maar in de betreffende landen weet men daar, raar genoeg, niets van.

In een artikel in Trouw van vorige week staan nog meer wetenswaardigheden. Dat er in 1978 een echte coup plaatsvond op het eiland. Meneer Bates was even weg, en zijn minister van buitenlandse zaken (overigens een vriend van hem, want er wonen alleen maar vrienden en familieleden op Sealand) greep de macht. Hij gijzelde de zoon van Roy. Bij toeval kwam er net een Nederlander langs om te kijken of er geen zendmast op het eiland kon komen te staan. De Nederlander werd ook gegijzeld. Bates trok op met een helikopter en een paar 'gewapende vrienden', en de putsch was alweer verleden tijd. De boosdoeners werden als krijgsgevangenen vastgezet. Dat vonden de Nederlandse en Duitse regering iets te gortig, en toen besloot Bates ze maar te 'verbannen'.

Maar waarom moeten we er dan heen? Omdat Sealand te koop is.
Och, en wat kunnen die 550 vierkante meter nou helemaal kosten? Met de opbrengst van zeg, twee kinderboekenweekgeschenken, moeten we toch een aanvaardbaar bod kunnen doen.
Helaas stelt Bates één voorwaarde: hij wil prins blijven. Jammer. Minpuntje.