10 januari 2007

LEONARDO

Gisteren dan eindelijk THE DEPARTED gezien, nadat op dit blog o.a. Thomas en Tobias al vurig voor die fim gepleit hebben. Hij was geweldig. Maar waar ik het over wilde hebben: Jack Nicholson en Leonardo DeCaprio. Want zij blinken uit in deze film, waarin sowieso geen spatje verslapping te vinden was.

Nicholson is al vele jaren onomstreden. Leonardo DiCaprio volgde ik al sinds hij een kleine jongen speelde in THIS BOY'S LIFE en WHAT'S EATING GILBERT GRAPE? Prachtige rollen, en daarna kwam nog zoveel méér.
En nu is hij 31 en niet meer zo jongetjes-mooi. Hij is sowieso niet zo mooi. Dat werkt alleen maar in zijn voordeel trouwens. Hij is wie hij speelt.

En daar wilde ik het vooral over hebben: hoe kan het toch dat we in Nederlandse films heel vaak naar een bekende naam zitten te kijken, en niet naar een personage? DiCaprio kan in honderd films opduiken, en steeds boeit hij. Dat hebben sommige Nederlandse acteurs natuurlijk ook - Scholten van Aschat, Bokma, Betty Schuurman, Olga Zuiderhoek en anderen. Maar er zijn er ook waarbij je, hoe goed het verhaal ook is, denkt: ah, daar is ie weer, die doet het toch met die en die, zat hij trouwens ook niet in die soap en wat zit z'n haar dit keer vreemd en dat limburgse accent is ook niet echt gelukt.
Kortom: aan buitenfilmse dingen.
Komt dat simpelweg omdat ze één trucje kennen - en Leonardo honderd?

Enne: welke Nederlandse ster heeft een eigen eco-site? Inclusief kinder-uitleg?