01 januari 2007

NAAR MOSONMAGYARÓVÁR

Gelukkig tweeduizendenzeven! En waar moeten we dit jaar naartoe? Naar Mosonmagyaróvár!

Ongeveer driekwart jaar geleden was ik in Noorwegen en daar sprak ik verschillende jonge Noren die onafhankelijk van elkaar, allemaal naar Thailand gingen. Om vakantie te houden, ja natuurlijk, maar vooral om er een maatpak te kopen én... om hun tanden te laten bleken. Decadentie.

Sinds kort is er een soortgelijke vreemde bestemming. Het kleine Hongaarse plaatsje Mosonmagyaróvár namelijk. Dat is namelijk een tandartsenplaatsje. Er wonen er drie keer zoveel als bij ons.
Ik las het in de Volkrant: het gaat goed met Mosonmagyaróvár, vanwege het tandartstoerisme. Duitsers, Britten, Ieren, Amerikanen en steeds meer Nederlanders vliegen en rijden voor de goedkope tandartsprijzen naar het stadje. Een kroon zetten? Tweehonderd euro (In NL 600). Tandimplantaten? Zeshonderdtwintig (In NL gemiddeld 1500). En bij de hotels liggen standaard icepacks in de vriezer.

Erg populair is de dental week. Maandag polijsten, vrijdag kroon op je kiezen. Daartussenin: uitstapjes naar Wenen of Boedapest.

Zin in een wonderlijk reisje? Voelen we al wat in de rechterbovenkaak? Of gaan we erheen om de tandartstoeristen te bekijken? Tandartstoeristentoerisme?