20 januari 2007

HERCULES DE LIJGER


Dit is Hercules, en Hercules is een lijger.
Dat wil zeggen: zijn vader is een leeuw, en zijn moeder is een tijger. Zoiets is dus 'biologisch gezien' mogelijk, maar in de vrije natuur gebeurt het zelden - tijgers en leeuwen zijn vijanden, en bovendien leven ze grotendeels in verschillende werelddelen. Maar in gevangenschap komt het wel voor. Zo ook in het Institute of Greatly Endangered and Rare Species, in Miami, Florida. Het was niet de bedoeling, maar in de grote groep bleek, na de geboorte van Hercules, dus een Julia-tijger en een Romeo-leeuw te zijn.

Hercules kan snorren als zijn moeder, en brullen als zijn vader.
Hij heeft leeuwenmanen, hoewel die niet al te lang zijn, én tijgerstrepen.
Het enige dat echt anders is dan bij zowel zijn vader als zijn moeder, is Hercules' grootte. Als hij tegen een muurtje rechtop staat is hij al 3,5 meter. Er gaat namelijk bij een kruising van een leeuw en een tijger waarschijnlijk iets mis bij de 'groeigenen' - onderzoekers zijn er nog niet helemaal uit.

Andere kat-combinaties bestaan ook: teeuwen (met een tijger als vader en een leeuw als moeder) en leeuwpaarden (kruisingen tussen een leeuw en een luipaard). Bij teeuwen en leeuwpaarden slaan de groeigenen overigens níet op hol...

Hercules is op Youtube te zien, klik daarvoor hier...