25 januari 2007

HET VERSCHIL (2)


Hadden we het over tegengif? Hadden we het over verschil? Ja, daar hadden we het over.

Het bovenstaande voetbalteam is een van de elftallen van de Fugees. De Fugees uit Clarktown, niet ver van Atlanta, USA. Fugees staat voor Refugees, want in dit stadje zijn er veel vluchtelingen. En vluchtelingenkinderen. Er is voor hen een 'boys soccer program' opgezet en de mevrouw op de foto is een van de vrijwilligsters - de trainster.
De jongens komen zoals ze daar zeggen de 'most troubled corners of the world' — Afghanistan, Bosnië, Burundi, Congo, Gambia, Irak, Kosovo, Liberia, Somalië and Soedan.
Sommige jongens hebben hun vader vermoord zien worden, anderen hebben tijden in vluchtelingenkampen gewoond, of zijn maanden onderweg geweest, maar nu zijn ze legaal, erkend als vluchteling, en doen ze in elk geval af en toe dat waar ze lol in hebben: voetballen.

De coach heeft een lijstje met regels opgesteld:
I will have good behavior on and off the field.
I will not smoke.
I will not do drugs.
I will not drink alcohol.
I will not get anyone pregnant.
I will not use bad language.
My hair will be shorter than Coach’s.
I will be on time.
I will listen to Coach.
I will try hard.
I will ask for help.
I want to be part of the Fugees!

en de jongens tekenen een contract voordat ze komen oefenen.

Maar nu is er een probleem. En dat probleem is de burgemeester van Clarktown. De jongens trainen in het grote stadpark, maar de burgemeester - die vast binnenkort herkozen wil worden - heeft het voetballen in het park verboden. Met groot en snorrenstreng vertoon. 'There will be nothing but baseball and football down there as long as I am mayor,' zegt burgemeester Lee Swaney, gepensioneerd eigenaar van een bedrijf dat air-conditioners maakte. 'Those fields weren’t made for soccer.'

Hij heeft ook een mooie naam voor de vluchtelingen in zijn stad. 'The soccer people'.

Misschien is deze burgemeester de eerste op wie onbaatzuchtigheidsinjecties moeten worden toegepast? Of zou airco op zijn hersens al voldoende zijn?
The owls are not what they seem.