05 januari 2007

FINLAND IN GRONINGEN

Een tijdje geleden waren Bibi, Jan Paul en ik in Finland. Ik blogde toen over de Golden Age van de Finse schilderkunst (rond 1900). Een ver en plaatsgebonden onderwerp wellicht.
Maar zie nu eens welke nieuwe expositie er in ons eigen Groninger Museum is? Die met het werk van de belangrijkste vertegenwoordiger van die Golden Age: Akseli Gallen-Kallela.

Het museum schrijft:
Komende winter presenteert het Groninger Museum de overzichtstentoonstelling van de meest beroemde en belangrijke kunstenaar van Finland: Akseli Gallen-Kallela (1865-1931). De magie van Finland. De tentoonstelling toont het veelzijdige oeuvre van deze kunstenaar die leefde rond de eeuwwisseling en die verantwoordelijk is geweest voor grote veranderingen in de Finse kunst. Met zijn schilderijen heeft Akseli Gallen-Kallela de basis gelegd voor het visuele, nationale geheugen van de Finnen en daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan het vormgeven van de Finse identiteit. Wat Repin is voor Rusland is Gallen- Kallela voor Finland.

Toeval bestaat niet. De wereld is een knikkertje. In Groningen begint de Golden Age. En Helsinki ligt maar een uurtje of wat van Amsterdam. Tot medio april.