Een andere wereld (door Marieta)
Op een vroege, frisgeërfde ochtend liepen we naar de ingang van de historische stad Petra, in Jordanië. Na een stoffige wandeling (mijn vrienden waren er met paarden naartoe gereden) ontmoette ik hen weer bij het begin van de toegangskloof, de Siq. Wandelend door deze enkele meters brede Siq vielen we van de ene verbazing in de andere. Aan weerszijden hoge rotswanden van prachtige en kleurige soorten gesteenten in geel en rood en alle tinten daartussenin waar op enkele plaatsen nog een vijgenboom groeide in de spleten. Hier en daar kon de zon tot op de bodem schijnen maar grote gedeelten lagen in de schaduw. Halverwege de kloof die ongeveer een kilometer lang is, keek ik omhoog. Daar, helemaal bovenop een rotspunt zag ik het silhouet van een vrouw in kleermakerszit. Ze keek naar beneden in de kloof. Zag ze daar al die nieuwsgierige toeristen? Wat zou ze nu denken, schoot het door mijn hoofd.
Aan het eind van de kloof kwam de grote verrassing: we stonden recht voor een in de rotsen uitgehakte gevel van een soort tempel die tot bijna bovenaan de rotsen reikte. De bedoeïenennaam is: de schatkamer van de Farao. Een overweldigend beeld. Maar dat was nog maar het begin van de oude stad Petra. De mensen die daar vroeger woonden leefden in grotwoningen. Het was een handelsvolk, de Nabateeërs. Veel van die woningen bestaan nog steeds, al zijn ze niet meer bewoond.
We hadden al een heel stuk bewonderend gelopen over het steenachtige pad toen ons oog werd getroffen door een naam op een boek dat op een tafeltje lag: Geldermalsen. Aangezien wij dicht bij deze plaats wonen viel die naam onmiddellijk op.
Het bleek een boek te zijn, geschreven door ene Marguerite van Geldermalsen. Er stond een jongen van een jaar of zeventien bij het tafeltje die uitstekend engels sprak. Uiteraard vroegen wij hem waarom hij daar stond met dat boek.
Hij bleek een zoon van Marguerite te zijn die haar boek wilde promoten. Zijn moeder vertelt daarin hoe zij, een Nederlands Nieuw-Zeelands meisje van 20 jaar een wereldreis maakte met een vriendin, de stad Petra bezocht, verliefd werd op een Bedoeïenenman, met hem trouwde en met hem en hun gezin meer dan 20 jaar woonde in de eeuwenoude grotten van Petra.
Bij thuiskomst hebben we het boek aangeschaft, gelezen en genoten van een uniek achtergrondverhaal bij de historische stad Petra.
Was zij misschien de vrouw geweest die bovenop de rotspunt gezeten ons daar in de Siq observeerde?