09 mei 2007

JA ZEGGEN: KIDS NEWS NETWORK

Wat ik bedoelde met JA zeggen: het Kids News Network bijvoorbeeld!

Onlangs is in Zambia een jeugdjournaal gestart. Met complete ondersteuning van het Kids News Network, van de Nederlandse stichting Free Voice. Deze stichting probeert in verschillende ontwikkelingslanden de persvrijheid te bevorderen.

Grote stimulator is Ole Chavannes. Hij reisde voor het KNN al naar allerlei landen. Met als resultaat dat er in Suriname, in Zuid-Afrika en in Afghanistan nu jeugdjournaals zijn! Het Kids News Network ondersteunt en adviseert.

In Afghanistan - een oorlogsland - is het jeugdjournaal een dappere onderneming. Alleen al het feit dat er vrouwen op de redactie werken is een grote stap voor dat land.

Het mooie is dat de jeugdjournaals niet alleen zeer populair zijn, maar dat de kinderen vaak getoond worden als winnaars - en dat spreekt me zeer aan. Chavannes geeft in een artikel in de Spits een voorbeeld: 'Kijk naar Zuid-Afrika waar veel kinderen met het hiv-virus besmet zijn. Daar zijn dus genoeg zielige en ellendige verhalen te maken. Het jeugdjournaal daar koos er echter voor om een jongetje met hiv te portretteren dat een eigen voetbalclub heeft opgericht waar jongens met en zonder hiv-besmetting in hetzelfde team voetballen.'

Ole (en collega's) werken nu aan jeugdjournaals in Peru en Indonesië. Geweldig geweldig geweldig geweldig. Over ja zeggen gesproken...

Meer info: de Kids News Network site.