26 november 2006

BLIJ ENZO

Nu Mathijs zijn onvoorwaardelijke liefde voor WIE IS DE MOL heeft geopenbaard, en ik hem daar in steun, moet het hek meteen maar helemaal van de dam: ik ben ook een fan van de Achmea Kennisquiz.

Voor wie het niet weet: in deze kennisquiz strijden alleen brugklasleerlingen van het VMBO tegen elkaar. De quiz is juist daarom ook zo goed. Het is onterecht dat het VMBO zo'n slechte naam heeft in ons land en dus is het organiseren van juist een kennisquiz dus een geweldig idee.
Een ander compliment voor de tijdsduur en de opzet van de quiz. Het is geen verstrooiingsquizje van een halfuur, maar er zijn diverse, serieuze rondes en het programma duurt een uur (inclusief vervelende reclamebreaks, dat helaas wel).
De vragen zijn lang niet altijd simpel, en de presentatie is niet slecht, maar de sterren van het programma zijn natuurlijk de deelnemers. Meestal zijn ze verlegen en zelfs een beetje beschaamd, en dan komen ook hun trotse ouders nog eens vol in beeld.

Vandaag was de finale. De winnaars van elke provincie zijn al uitgezocht, die hebben elk ook al een computer gewonnen, maar vandaag ging het om de hoofdprijs: een carrièrefonds van 250.000 euro - ook al een erg goede prijs voor een quiz!

Nadat eerst al een van afvallers zei dat hij zich kapot was geschrokken toen hij zichzelf had teruggezien op tv ('Ik dacht dat ik normaler was.') won vandaag Angelo uit Maarssen - zie de foto rechts. Terecht, want hij had voortdurend de hoogste scores. Zijn zelfgekozen finale-onderwerp was bijzonder: de topografie van Italië.
Maar het mooist was zijn antwoord toen hem werd gevraagd wat er door hem heen ging nu hij de winnaar was van het hele seizoen en al dat carrièregeld. Angelo sprak: 'Blij enzo.'