03 november 2006

TEDDY THOMPSON

We hadden al maanden geleden kaartjes gekocht voor het concert van Lucinda Williams in Paradiso. Gisteravond was het dan zover. Lucinda was intens, sterk, rauw en zacht tegelijkertijd, en ergens was ze ook, in de beste zin van het woord 'gezellig'. Fantastisch dus. Maar Bibi en ik gingen er eigenlijk vooral heen voor de jongen die het openingsprogramma verzorgde: TEDDY THOMPSON.

Zoon van de beroemde gitarist/zanger Richard Thompson en de al even beroemde folkzangeres Linda Thompson - en goede vriend van Rufus Wainwright. De leden van families Thompson en Wainwright, inclusief zussen Martha (W) en Katherine (Th), zijn op allerlei concerten en cd's van elkaar terug te vinden.
Maar ik ben totaal gegrepen door de stem van Teddy. Vooral sinds zijn laatste album SEPARATE WAYS. Ik kan niet veel anders zeggen dan: koop die cd. En draai hem vaak, want je moet er misschien even aan wennen.
Hoewel de titelsong ongetwijfeld meteen overtuigt. Op een prachtige tekst zingt Teddy zijn scheidingsverdriet uit. Het is als het ware of hij met zijn ex-geliefde 'afspreekt' om niet meer om elkaar te geven - maar dan komt de tournure: hij doet dat 'als jij dat wil', als zij het wil dus. De ik-persoon wil het niet, en kán het waarschijnlijk ook niet, maar dat staat nergens. Dat blijkt uit de trieste onderdanigheid in de tekst en uit de intens droevige melodie. In de rest van de tekst probeert de ik-persoon zichzelf ervan te overtuigen dat hij echt sterk genoeg is om weg te gaan, weg van de geliefde die nog lang zijn ex niet is.

And i don't care about you
if you don't care about me...
We can go our separate ways
if you want to.
The ties of love are strong
but they can be undone,
and we'll go our separate ways
if you want to...


Ook gisteren zong hij dit lied, en hij stond erbij als de ik-persoon uit zijn lied. Gesloten, beheerst. Maar de liefde en het verdriet schoot er via zijn keel, zijn lied en zijn stembanden uit. Daarbij speelde hij fenomenaal gitaar. (En wist hij in 2 minuten en 31 seconden een gebroken snaar te verwisselen. Zijn eigen commentaar: 'I'm slow')
Teddy Thompson is ook te horen op de magnifieke soundtrack van de film BROKEBACK MOUNTAIN en op die van de film over Leonard Cohen, I'M YOUR MAN.

Luister alvast iets (en vooral dus SEPARATE WAYS) op Teddy's MySpace-pagina.