03 november 2006

VREEMDE RUGNUMMERS

Nog eens even iets over voetbal. Hoe zit dat met die rugnummers? Meestal worden de rugnummers voor het nieuwe seizoen verdeeld aan de hand van de posities in het veld. Een keeper krijgt op die manier dus vaak nummer 1. Heel soms, zoals vroeger in Argentinië, gaat de nummering gewoon op alfabet.
Maar er zijn ook vreemde rugnummers bekend. Een lijstje:

David Beckham had nummer 23. Dat wilde hij vanwege Michael Jordan, die hij bewonderde. Michael Jordan droeg nummer 23 omdat zijn broer 45 had, en 23 ongeveer de helft was...

Toen Ronaldo bij Inter Milan kwam voetballen kreeg hij nummer 9. Dat vond Zamorano, die 8 kreeg, maar ook 9 wilde, niet fijn, en dus nam Zamorano dit nummer: 8+1.

De spelers Celsinho (bij Lokomotiv) en Salvatore Foti (bij Sampdoria) dragen 88. Omdat ze in 1988 geboren zijn. Om dezelfde reden droeg Francesco Coco jarenlang nummer 77.

Buffon probeerde dat ook - ook hij vroeg om het nummer 88. Maar er werd gezegd dat dat nummer fascistische connotaties had, want immers 88 = HH = Heil Hitler. En dus nam hij een ander nummer.

Lucarelli (bij Livorno) draagt 99. Niet omdat hij in 99 geboren is (zou wereldnieuws zijn), maar omdat hij 9 wilde hebben en 9 al vergeven was.

Er is ooit een Mexicaanse voetballer gesignaleerd die nummer 109 droeg. Dat bleek de frequentie van een radiozender te zijn die hem sponsorde.

Er zijn meerdere Mexicaanse spelers geweest die het nummer 100 droegen. De Mexicaanse nummering ging tot en met 100, en blijkbaar wilden sommige spelers extra opvallen.

Er was ooit eens een speler uit Sierra Leone die uitkwam voor Monterrey. Hij had rugnummer... 690.

Maar het mooist blijft toch de speler met het nummer 0. Dat was het (eigenlijk verboden) nummer van Hicham Zerouali bij Aberdeen. Hij wilde dit shirt graag omdat zijn bijnaam 'Zero' was. (Zerouali kwam in 2004 triest in het nieuws. Hij kwam op 27-jarige leeftijd om bij een auto-ongeluk in zijn moederland Marokko).

Tot slot nog even terugkomend op Buffon. Hij legde, na de aanval vanwege fascistische tendenzen, uit waarom hij 88 had gekozen. Hij zei: 'De 8 bestaat uit twee cirkels. Dat zijn er bij 88 dus in totaal vier. En dat staat dan weer voor het Italiaanse gezegde: "Sterke mannen hebben vier ballen"...'