23 november 2006

DE OGEN VAN ROODBORSTJES

Alle onderwerpen zijn equal!

Daarom iets over het roodborstje. Iets wat ik hoorde van illustratrice Isabelle Vandenabeele (we maken samen iets voor het project DIERBAAR van het Antwerpse Rocokxhuis, en een van de dingen die we maken gaat over vogels, vandaaaaaaar) - namelijk dit:
De volgorde waarin zangvogels 's ochtends hun lied aanheffen, is overal dezelfde. Dat is al heel lang bekend. Daar waar roodborstjes leven, klinkt hun gezang als eerste, gevolgd door merels en zanglijsters. Met het klimmen van de zon haken de overige vogels in, en het pimpelmeesje is altijd het sloomst. 's Winters komt hij soms pas honderd minuten later in actie.
Maar waarom is dat nou zo? Waarom zijn roodborstjes snel en pimpelmezen laat?
Om een zeer eenvoudige reden. Roodborstjes zien de zon eerder dan pimpelmezen omdat hun ogen groter zijn. Er kan dus eerder en meer licht door. Onlangs hebben wetenschappers meetlatten langs de vogel-oogjes gelegd (echt waar) en dit alles bevestigd.
Voila.
Het is niet echt iets voor JONGENS EN WETENSCHAP (zie het blog van Jan Paul Schutten), maar die wetenschappers met die liniaaltjes zijn op z'n minst curieus. Jammer dat niemand hen heeft gefotografeerd.
Futtiefuu. Tjuureluu.