25 november 2006

De Cursus Jongerentaal (Mathijs)


"Hallo dames en heren. Van harte welkom op deze jongerentaalcursus. U zult de komende 10 minuten veel meer weten over het leven van uw tiener of over de dingen waar de jongelui van tegenwoordig op straat over praten"


Niet iedereen verstaat ons en dat is maar goed ook. Als m'n ouders zouden weten wat we zeiden, is het gelijk niet leuk meer. Bovendien zijn de rare blikken daar veel te leuk voor.


"We beginnen deze cursus natuurlijk met elkaar een beetje te leren kennen. Mevrouw met het rode vestje, u mag beginnen hoor, stelt u zich maar even voor."


Kijk, de jongerentaal is zo breed eigenlijk. Het verschilt van plaats tot plaats en ook de mate waarin het gebruikt wordt. Bij ons op school is er een groepje die echt continu zo praat. Bij ons groepje vallen er alleen af en toe wat woorden hier en daar.


"En dan onze laatste deelnemer aan deze cursus. U heet? Henk. Hai. Nou, ik ben Valerie Fliederfladder en ik ben de cursusleidster. We beginnen met het eerste woord. Dit woord wordt betekent 'grapje'. Het woord is fatoe. Ja, doet u maar allemaal even mee. Fa-toe. Heel mooi."


Jongeretaal is ook niet een van de mooiste talen. De woorden zijn gestolen uit de Surinaamse, Antiliaanse en andere culturen die zich in Nederland hebben gevestigd en het klinkt allemaal wat vaag.


"Henk. Hoe noemt jouw zoon of dochter jou wel eens? Een boeler? Oh dat is niet zo best. Nee. Nee. Ehm. Ja, boeler. Een boeler is ehm. Ja. Hoe kan ik dat nou netjes zeggen...


Een boeler is een homo. Maar het kan ook gewoon gebruikt worden voor een mannelijk figuur die je niet mag.


"Henk. We slaan dit woord gewoon eventjes over. Oke? Hartstikke goed. Patricia, jij hebt een vraag. Zegt het eens. Ja, dat woord zullen we meteen behandelen. Zeg maar even allemaal mee. Ba(a)ksen. Ja. Ik ga het even uitleggen hoor. Baksen, ja, dit mooie woord wordt uitgesproken met dubbel a, inderdaad, maar wordt geschreven met een a. Ja. En het betekent iemand in elkaar slaan, maar tegenwoordig wordt het ook gewoon gebruikt als iets slopen of iets stukmaken."


Persoonlijk zou ik Valerie even willen baksen. Zo'n cursus is toch onnodig? Ik bedoel, wij jongeren verstaan jullie ouderen ook niet meer. En dan gaat het niet vanwege de kunstgebitten, maar meer omdat jullie ook in codetaal praten. Ja, een cursusje ouderentaal zou ook wel eens helpen.