02 november 2006

THE POTATO KID


Dan Quayle was in 1992 vice-president en er kwamen verkiezingen aan. Hij ging op campagne en kwam o.a. langs op de Munoz Rivera School in New Jersey. Hij kreeg een aantal kaartjes in zijn hand gedrukt waarmee hij kinderen in de spellingles een mondelinge beurt voor het bord kon geven. De twaalfjarige William Figueroa kwam naar voren en moest 'aardappel' opschrijven. Dat deed hij correct: POTATO. Maar Quayle zei: 'You're close, but you left a little something off. The e on the end.'Tot zover was er nog niks aan de hand, behalve dat het niet klopte: het jongetje schreef POTATO zoals het hoorde. Maar later die dag was er een persconferentie en opeens vroeg een van de verslaggevers aan Quayle: 'Hoe spel je POTATO?' Quayle keek hem zeer verstoord aan en langzaam begon hem iets te dagen.
Het werd een nationale grap en zeer waarschijnlijk heeft de blunder bijgedragen aan het feit dat Quayle later nooit meer een rol van betekenis zou spelen.
Interessant is echter dat het woord óók verkeerd op Quayle's kaartje stond! Het was dus niet compleet zijn eigen schuld, al had hij beter op moeten letten.

Interessant is ook hoe het verder is gegaan met dat jongetje. Hij kwam in de plaatselijke krant, en daar werd gezegd dat kleine William deze grap had gemaakt: 'It showed the rumors about the vice president are true - that he's an idiot.'
Nee, zei kleine William, dat heb ik nooit gezegd. Hij werd uitgenodigd in de televisieshow van David Letterman en daar wilde hij niet opnieuw zeggen dat de vice-president een 'idiot' was. Wel zei hij: 'I know he's not an idiot, but he needs to study more. Do you have to go to college to be Vice President?'
Clinton en Gore werden het nieuwe presidentskoppel. Kleine William werd The potato kid genoemd en mocht zelfs naar de Nationale Conventie van de Democraten komen om de Pledge of Allegiance te geven. In Puerto Rico, waar zijn grootouders vandaan kwamen werd hij El rey de el papa (De aardappelkoning) genoemd.
Maar toen?

Toen was de roem voorbij. De kinderen in de klas noemden hem nog een jaar of wat PK (Potato Kid), maar toen William zestien werd liet hij zijn schoolopleiding schieten. Zijn toenmalige vriendinnetje kreeg een dochter - Williams dochter. Nu, op zijn 26ste is hij manager van een Wal Mart filiaal en vader van drie kinderen. De achtduizend dollar aan advertentie-inkomsten heeft The potato kid allang opgemaakt. Koning? Niet echt. Hij zegt: 'I try to keep my celebrity status to myself'. Maar zijn dochtertje? Die doet het goed op school. Vooral bij... spelling.