10 december 2006

Andere kant van Jan Smit - Kruispunt - Zondagavond 10 Dec. van 22:10 tot 22:50 op Ned2



Het afgelopen jaar was een topjaar voor Jan Smit. Een reclamecampagne voor een bekend kledingconcern, een eigen zeer succesvolle soap op televisie, platinaplaten voor zijn albums en nummer één in alle hitlijsten. En daarna maakte hij furore in het buitenland met zijn ongekunstelde optreden en nabije liedjes.

Kruispunt wil de andere kant van deze populaire artiest laten zien en zoekt dat onder meer in het kinderkoor van Volendam waar Jan Smit zich op zesjarige leeftijd meldde en waar hij iedere dag trouw repeteerde om beter te leren zingen. ‘Ik wil de kleine Pavarotti worden’, wist de zesjarige Jan Smit toen al. Pavarotti is hij niet geworden, maar bejubeld in binnen- en buitenland wordt hij wel.

Jan Smit is nog steeds de best verkopende Nederlandse artiest van dit moment, met zelfs twee nummers in de toptien. Zijn soap trok een miljoenenpubliek, zijn optredens trekken volle zalen en op zijn fanclubdag was elk hotelbed in Volendam bezet. Dit jaar was het succesjaar voor Jan Smit. In de maand dat hij 21 jaar wordt belicht Kruispunt de andere kant van deze Volendammer.

De dirigent van het kerkkoor, de pastoor van Volendam, de organisator van alle jeugdactiviteiten in het vissersdorp, de leden van BZN en zijn vrienden van nu schetsen hoe Jan Smit in de kerk heeft leren zingen, met behulp van zijn dorpsgenoten kon doorgroeien en nog steeds geworteld is in de hechte gemeenschap van Volendam.

Kruispunt laat zien dat de meest populaire zanger van Nederland gewoon is gebleven en voor iedereen die hem nodig heeft in zijn dorp klaarstaat.


©2006 Katholiek Nederland/Kruispunt