06 december 2006

A PRAIRIE HOME COMPANION


Vanmiddag heb ik de nieuwe film met Meryl Streep gezien: A PRAIRIE HOME COMPANION. Stel je deze film voor als de perfecte ensemble-film, met alleen maar goede acteurs, die het zichtbaar naar hun zin hebben. Als een film met een aangenaam vreemd gevoel voor humor, geschreven en bijeengehouden door Garrison Keillor, Noors-Amerikaans romancier (hij speelt zichzelf in deze film). En dan zit de film ook nog vol met vreemde, sentimentele, vrolijke en droevige countryliedjes, allemaal live uitgevoerd door Keillor en de acteurs themselves.

De regie is van Robert Altman, die niet lang na het voltooien van deze film overleed.
Behalve Streep zien we ook Lindsey Lohan, Kevin Kline, Woody Harrelson, Lily Tomlin en vele anderen, waarbij de een niet belangrijker is dan de ander.

Een film waarbij je je al na vijf minuten in een behaaglijke stoel voelt zitten, met een glimlach vast op je gezicht en kerstgevoelens (ook al heeft deze film niks maar dan ook niks met kerstgevoelens te maken).

En als Woody Harrelson met zijn zangpartner dan ook nog het Slechte Moppen Lied gaat zingen, dan kun je na afloop van deze film niets anders doen dan naar de cdzaak lopen om de soundtrack te kopen.
Wat ik dus deed.