22 december 2006

Toekomstmuziek / muzak? (Sebastian V)

Denken jullie dat er in de nabije toekomst iets fundamenteel nieuws wordt uitgevonden? Bedenk dat we 15 jaar gelden geen mobile telefoons hadden, geen internet, geen DVD’s, nog maar net CD’s, PC’s die we als typemachines gebruikten...

GSM’s zullen nog meer apparaten vervangen dan ze nu al doen: afstandbedieningen, stereo-installaties, PC’s, Tom-Tom’s, gamedecks en DVDspelers. Je plugt ze gewoon in, bij een beeldscherm en een versterker. Vloeit nog voort uit de digitale revolutie voor beeld en geluid. Wat overblijft is geur! De smellovision schijnt er nu toch echt aan te komen! De geurinformatie van de geurDVD gaat naar een machine, met een aantal patronen, waarvan de inhoud, in allerlei combinaties, allerlei geuren kan nabootsen. Zoals er basiskleuren zijn, zijn er ook basisgeuren. Heel precies werkt het echter nog niet en er moet ook een goed afzuigsysteem zijn, dat een geur snel weg kan halen!

Vreselijk? Ik ken veel films die ik niet in geur zou willen meemaken, maar ik vind het toch spannend. Er wordt ook al met geur gewerkt in winkels. De dennegeur bij V&D en bij tweedehandsautoverkopers rukt de geur van nieuwe auto’s op, verspreid via de warmeluchtblower bij de ingang. Een combinatiegeur van autolak, nieuw leer en rubber. Misshien een idee voor een boek: een geurtje?

Maar wat verder? Drastisch zal de nanotechnologie zijn, waardoor kanker bestreden zal worden van binnenuit, en waarbij zelfs gedacht wordt aan het verjongen van cellen. De levensverwachting kan dan worden opgerekt tot 150 en uiteindelijk nog veel verder. Mensen van 40 zijn in de toekomst kinderen!

Overgwaaid vanuit de VS is er een bij rijke mensen populaire verzekering die ervoor zorgt dat je lichaam na het overlijden wordt ingevroren. Bloed eruit, andere vloeistof erin, en dan heel snel invriezen. En dan wachten tot jouw ongeneeslijke ziekte, of je letsel behandeld kan worden. Het is al gelukt om kleine zoogdieren vanuit bevroren toestand weer tot leven te wekken. Levert je volgens die verzekering veel meer ‘leef- tijd’ op dan je ziektekostenverzekering.Lees en huiver!

Zo, nu jullie: welke revoluties zien jullie komen? Welke uitvindingen? En zijn jullie daar blij mee?