04 december 2006

BEORN

Als ik De Wereld Draait Door presenteerde dan vroeg ik elke week de schaatser BEORN NIJENHUIS als side-kick. Wat een geweldige jongen.

Beorn groeide op in een klein plaatsje ten noorden van Calgary, Canada, aan de voet van de Rocky Mountains. Toen Beorn een jonge puber was verhuisde het gezin naar Nederland. Beorn was toen al opgevallen als schaatstalent en nu is hij een van onze troeven op met name de 1000 en 1500 meter.

Maar roep me als hij geinterviewd wordt! Want even mooi als Beorn te zien schaatsen is het om Beorn te horen praten. Zijn Nederlands is prachtig, en zijn minieme Engelse accent is zo mogelijk nog mooier. Hij spreekt heel verzorgd, maar denkt ook na over wat hij zegt. Hij is grappig en origineel, en hem te horen 'sparren' met Mart Smeets is een groot plezier.
Nijenhuis studeert Engelse literatuur en houdt van boeken en van kunst. Afgelopen jaar vroeg dagblad Trouw diverse bekende mensen naar hun favoriete schilderijen en Beorn gaf zeer gedetailleerd antwoord en had een goed beargumenteerde keuze. Zijn nummer 1-schilderij was KORENVELD MET KRAAIEN van Vincent van Gogh.

Nu het schaatsseizoen weer begonnen is, en dit weekend wereldbekerwedstrijden verreden werden, moeten we dus op hem letten. Op Beorn. Allrounder - op meerdere gebieden.