13 december 2006

Antworks (Sebastian V)

Sinds de koude oorlog is afgelopen heeft NASA een overschot aan tijd en ruimte. En wat is er eigenlijk bereikt? De grootste verworvenheid van het veroveren van de ruimte is het besef van nietigheid. Hoe meer we van de ruimte zien, hoe duidelijker het wordt, dat we nog vrijwel niets gezien hebben. En ook het bemande, internationale ruimtestation ISS haalt het, ondanks fraai uitzicht, niet bij de slechtste ANWB camping. Is er leven op Pluto? Welnee joh. Kan je dansen op de maan? Nou, niet erg elegant. Toch is al het geld dat in de kosmos is verdwenen niet voor niets geweest!

De nieuwste ruimte-uitvinding van NASA is voor thuis op de schouw. Zie hoe een hele beschaving zich ontwikkelt. Antworks is de naam, wat letterlijk ‘mierenwerk’ betekent. 'A space-age habitat for ants'. Voor € 24,95 heb je een doorzichtige bak, een vergrootglaasje, microlenzen, gereedschap om mieren te kunnen vangen, een instructie boekje én de drillerige NASA vloeistof die in de bak moet. De mieren graven gangen door de doorzichtige substantie, die meteen ook voedingsstoffen bevat. Niet inbegrepen zijn de mieren, maar als je die eenmaal gekidnapt hebt, kijk je de rest van hun leven zo in hun huiskamer naar binnen (www.kadoshop.nu).

Dat is ook precies wat de ruimtevaart heeft bereikt: overal ogen, maar niet zozeer in de ruimte. Satellieten bespioneren niet de ruimte, maar jou, topless in de tuin. Werken bij NASA is zo slecht nog niet. De mannen van NASA (denk CIA) zien ons vanuit de ruimte, als mieren op een appel. Maar wat als de appel op is? Daar ging het toch om? Nieuwe kolonies! De toekomst van onze beschaving! Ook hierop biedt Antworks een antwoord: als de drillerige vloeistof op is, zie je hoe de hele mierenbeschaving ten onder gaat. Hoe ze elkaar opvreten, hoe er nog één pootje beweegt. En hoe we uiteindelijk allemaal zullen ontbinden. Dank je wel NASA!