08 december 2006

Zwervertje pesten (Sebastian V)

We hadden het hier laatst over geld geven aan zwervers (altijd doen, nooit doen, doen als je er ‘zin’ in hebt, of een waar geefbeleid uitstippelen?). Volgens mij waren we het over eens dat het soms goed en/of bevredigend is om iets te geven, maar dat het niet structureel iets oplost.

Wat mij zo stoort is het zwervertje pesten, van overheidswegen. De banken met scheidingen per zitplek, zodat er ’s nachts geen zwerver kan liggen. Het wegjagen van zwervers, uit stations en andere warme plekken. De nauwelijks overdekte bushaltes (met stabalk i.p.v. zitbank), telefoon (paal met een dakje) of wachtruimtes op stations (op slot, onverwarmd etc). In Amstelveen (en dat is toch al een deprimerende gemeente) hebben ze een redelijk nieuw busstation, met een wachtruimte waar het van alle kanten tocht, ook van onderen, omdat er tot de knieën geen wanden zijn. Één grote, wrange, grap. Daar heeft iedereen last van! En misschien wel meer dan van de zwervers die er eventueel zouden kunnen gaan hangen...

Dat is onzinbeleid... Maar wat moeten we dan doen om de zwervers van de straat te houden / van de straat te helpen? Laten we meteen de moeilijkste groep nemen: zwervers die (kleine) misdrijven plegen en het prima vinden om dan een tijdje in de cel te zitten? Niet meer vastzetten? Verplicht opnemen in een inrichting, tot het beter gaat? Gratis drugs én eten verstrekken? Of gewoon maar steeds de gevangenis in en uit?