13 december 2006

FINLAND DEEL 3: SANTA LUCIA

Vandaag is het dertien december. En dat is een feestdag voor de Zweden, en dus ook voor de Zweedstalige Finnen (die zijn er, vrij veel zelfs: vooral in het zuiden van Finland, en dus ook in Helsinki, alle straatnamen staan dan ook tweetalig aangegeven).
Die feestdag heet Santa Lucia en bestaat er o.a. uit dat er een blond meisje tot 'Lucia' gekozen wordt en met een krans van kaarsen in het haar door de straten trekt, in een wit gewaad, met helpers (andere meisjes, en jongens met witte puntmutsen) achter haar aan. Daar nog weer achter hebben de (kleine) kinderen rode pakjes aan, met rode mutsjes: de kerstkabouters.
Wij gingen naar de Santa Lucia-optocht kijken, die zelfs rechtstreeks op de tv was. Heel schattig allemaal.

Dit feest wordt dus in Scandinavië gevierd... en in het dorpje waar ik opgegroeid ben. In Beesd. De enige plek in Nederland die in de jaren zeventig kortstondig Santa Lucia vierde. Ik heb dus ook het Santa Lucia-lied geleerd, in de optocht meegelopen en pepperkaker (soort dunne speculaaskoekjes) gegeten en chocolademelk gedronken. Het feest is uiteraard een soort midwinterfeest, en Santa Lucia is de lichtbrengster, en dus vindt het feest plaats in het donker. Heel sfeervol allemaal.

Oja, waarom werd het eigenlijk in Beesd gevierd? Omdat daar een fabriek stond die het feest aanbood aan de schooljeugd. Een Zweedse fabriek. Ja. De Volvo.

(Verder vandaag: heerlijk gegeten in een restaurant dat grensde aan een chique modefeest, waar wij door de muren heel wat van mee kregen. Na afloop van de catwalkvoorstelling stond een onbekende zingende Fin bekende liedjes te verkrachten. En engelen. Die van Robbie Williams.)