10 december 2006

Waar blijven de Fransen? (Sebastian)

Wat was de laatste Franstalige hit in Nederland? Ik kan me Casser la voix nog herinneren, van Patrick Bruel, ergens in de jaren 90. En de laatste Duitse hit? 99 Luftbalonen? Ik luister graag naar Franse muziek, maar kan het in Nederland nauwelijks meer kopen.

Vroeger was het Franse chanson belangrijk. Veel Franse hits, vertalingen en er waren zelfs Nederlandse artiesten die in het Frans zongen . En ook voor Duits repertoire waren de grenzen niet zo hermetisch gesloten als ze nu zijn. En natuurlijk, er waren ook Engelstalige hits, maar er was dus een soort evenwicht tussen de ons omringende talen. Waarom is dat weg?

Niet omdat we zo goed luisteren naar Engelse teksten. Als je mensen vraagt waar een Engels nummer over gaat hebben ze vaak geen idee. Ook niet omdat we de Franse taal niet mooi vinden, of niet geschikt voor muziek. Heel veel mensen vinden het juist wel een mooie, of zelfs de mooiste taal, ook als ze geen Frans spreken. Is het alleen maar ‘uit de mode’?

Op dit moment is er in Frankrijk erg veel jong talent: Arhur H, Lapointe , Raphaël (ook nog eens megasexy), en zo voorts. En er zijn schitterende oudgedienden (in Frankrijk wordt je minder snel afgeserveerd als ouder wordende artiest): Jacques Higelin (prachtige nieuwe CD), Michel Sardou (waanzinnig oeuvre), etc etc etc