04 april 2007

CAPOTE KEER TWEE

Ik zag vandaag de nieuwe film INFAMOUS.
Curieus! Het is namelijk een film waarvan we twee jaar geleden het tweelingbroertje zagen, namelijk de overal zo goed ontvangen CAPOTE.
Beide films gaan over Truman Capote die met zijn boek IN COLD BLOOD faction schreef: non-fictie en fictie gemengd.

De film volgt schrijver Truman Capote tijdens het onderzoek naar een gruwelijke viervoudige moordzaak in een klein dorpje. Capote spreekt met de twee daders en raakt, laten we zeggen, zeer goed bevriend met één van hen, Perry.

Het curieuze is dat de twee films vrijwel hetzelfde script lijken te volgen. INFAMOUS suggereert iets duidelijker dat de vriendschap tussen Capote en Perry eigenlijk een liefdesaffaire was, er wordt zelfs gezoend. Maar voor de rest zijn de twee films samen echt een tweeling.
Het schijnt overigens echt toeval te zijn dat er min of meer tegelijkertijd twee films over hetzelfde onderwerp werden gemaakt.

Nog curieuzer is het feit dat ook deze film, INFAMOUS, héél goed is! De hoofdrol is dus dit keer niet van Philip Seymour Hoffmann, maar van Toby Jones. Een van de grote sterren van deze tweede film is overigens ook Perry: Daniel Craig - juist ja, de nieuwe 'Bond'.
Capote's schrijversvriendin wordt in INFAMOUS uitstekend vertolkd door Sandra Bullock.

Wonderlijk. In Frankrijk kwam de film dus heel laat (de film is al meer dan een half jaar geleden op het filmfestival in Venetië in première gegaan), en ik vraag me af of hij nog in Nederland komt - of direct een dvd'tje wordt. Dat heeft dan niet met kwaliteit, maar met pech te maken. Pech om als tweede te eindigen in de Capote-race.