13 april 2007

Prinsessennaam (door Alexander)

Om het weekend tragikomisch te beginnen een aan een ander weblog ontleend stukje over ons nieuwe prinsesje. Over haar naam. Ze heet Ariane Wilhelmina Máxima Ines. (Ieuw.)

Na de prinsessen Amalia en Alexia nu dus weer een prinsessennaam met een A. ‘Om de triple A-rating vol te maken,’ grapte de kroonprins vrijdag tegenover de verzamelde pers. En dát had hij beter niet kunnen zeggen. Want de term Triple A heeft, zogezegd, bloed aan zijn handen. Erg plakkerig bloed.

Triple A was in de volksmond de naam van de Alianza Anticomunista Argentina, de extreemrechtse gewapende groepering die in de jaren zeventig met harde hand afrekende met de linkse politieke tegenstanders. Onder de schrikbewinden van Isabel Perón en Jorge Videla vergoot Triple A oppositiebloed, op een Sturmabteilung-achtige manier.

Om nou in het openbaar grapjes te maken met een term die eenvoudig gelinkt wordt aan het weinig verheffende verleden van de vader van prinses Máxima – Jorge Zorreguieta hoorde enige tijd tot de foute regering van Videla – tsja, dat is toch misschien wel een beetje dom.