DRAG
Op het schilderij hiernaast staat een meisje. Althans, dat zou je toch denken. Dat dachten ook vele historici, eeuwenlang.
Het doek is van Adriaen Hanneman en het is gemaakt in 1654. Maar de vierjarige is geen meisje, maar een jongen. Een prins zelfs: Willem III.
Inderdaad, hij draagt een jurk en een wit kanten mutsje met witroze strikken. Maar de zwarte muts (bonnet) werd toen alleen maar door jongens gedragen. Een prinsje in drag dus!
Waarom hij meisjeskleren aan heeft is onbekend. Maar door de attributen is duidelijk geworden dat het hier echt om prins Willem III gaat.
Ten eerste staat hij bijna op een distel. Die distel is het teken van de familie van zijn moeder: Mary Stuart. De distel is de nationale bloem van Schotland.
Ten tweede plukt hij een sinaasappel van een sinaasappelboompje. Een oranjeappel dus. En dat heeft natuurlijk met zijn vader te maken, Willem II van Oranje.
Tenslotte draagt hij ook nog een blauw lint: dat is de belangrijkste Britse ridderorde, de Orde van de Kousenband (ja, die bestaat écht!). Kleine Willem kreeg die onderscheiding toen hij drie was.
Het hondje is er voor de speelsigheid, én als teken van trouw.
Tenslotte: uit de geschiedenis kennen we allemaal nog wel de term 'het Stadhouderloze Tijdperk'. Dit prinsje is daar de veroorzaker van. Zijn vader stierf namelijk een paar dagen voor zijn geboorte, en een baby op de troon: dat zagen de gezaghebbenden van die tijd niet zitten. Hij moest eerst goed opgevoed worden. En daarom werd o.a. dit schilderij van hem gemaakt. Zo kon het volk zien dat het goed ging met hun toekomstige stadhouder.
Ook al droeg hij meisjeskleren...
(bron: o.a. VERBORGEN VERHALEN)