17 oktober 2006

BENJAMIN KUNKEL (1)


Ieder goed programma heeft recht op zijn eigen zwaktebod, klaarblijkelijk, want waarom moeten we in het geweldige DE WERELD DRAAIT DOOR in godsnaam naar De Jakhalzen kijken? Vanavond was het weer bedroevend. Na een mooi gesprek met de gelukkig vrijgelaten achtjarige Hui kwam er weer zo'n vervelend filmpje. Dit keer had schrijver Benjamin Kunkel de pech om door twee zelfvergrotende olijkerds 'geïnterviewd' te worden. Het uit het Amerikaans vertaalde boek van Kunkel heet BESLUITELOOS en dus moest Kunkel een toneelstukje doen. Er werd geen enkele vraag over zijn boek gesteld, hij mocht alleen maar zeggen of hij linksaf wilde of rechtsaf. En of hij uitjes wilde bij z'n haring of niet. De grap was dat ja, ja, ja... driekeerraden... Kunkel 'besluiteloos' was! Hahaaaaaaaaaaaaaaaaa! En dan werden er ook nog hele rare flarden film van een van de Jakhalzen die deed alsof hij op een motor reed tussen zijn antwoorden gemonteerd...
De Jakhalzen mogen verdwijnen. Al honderd jaar wordt dit soort brutaliteits-tv gemaakt, van Bart de Graaff en Eddy Zoey tot aan de Broertjes en Tatum en Jennifer en die waren, hoe flauw en vreselijk ook, stuk voor stuk twintig keer beter dan de JH. Trieste stagiaires zijn het, laat ze een belangengroep voor leukerds oprichten - ergens in een huis zonder ramen.

Sorry voor dit uitschieten van mij... Ik denk dat ik dat doe omdat ik Benjamin Kunkels roman heb gelezen en dat een heel mooi boek vind. Een sympathiek boek ook, een grappig en een intelligent boek. Dus: Benjamin Kunkel, onthoud die naam. En vergeet de hoehetenzeookalweers.