14 oktober 2006

EEN ANDER SONGFESTIVAL


Vanavond om half acht is het zover: dan wordt in Östersund in het noorden van Zweden voor de zesde keer het 'Eurovisie Songfestival voor kleine talen' gehouden. Officieel heet het festival dit jaar Liet Lavlut, songfestival voor minderheidstalen. Er doen elf deelnemers mee, en de Friese deelnemer dit jaar is de band VAN WIEREN met het lied 'Nim dyn tiid'.

Op de website staat over de andere deelnemers:
Vijf talen zijn voor het eerst te horen op het festival: het Roma, het Manx, het Meankieli, en het Votisch. Voor de Roma doet de Hongaarse groep Karavan Familia mee. Het eiland Man wordt vertegenwoordigd door de band Moot. Het Votisch, een kleine taal uit het grensgebied van Rusland en Estland, is present met de folkmetalband Raud Ants. De folkgroep Jord uit het noorden van Zweden zingt in het Meankieli. De overige deelnemers zijn Arbegarbe, een Friulische band uit Italië, Anna Murray, een Schot die in het Gaelic zingt, Gari, een zanger uit Spaans Baskenland, Narf, een troubadour uit Galicië en chansonnière Liza, die in het Oksitaans zingt. Onderzocht wordt of het festival volgend jaar in Galicië kan worden gehouden.

Kristina Goikoetxea Langarika, journaliste en schrijfster, afkomstig uit Baskenland en woonachtig in Amsterdam (over een tijdje komt haar eerste roman uit bij uitgeverij De Geus) is vanavond jurylid voor de Basken. Ik zal haar vragen een verslagje te schrijven...
De uitzending is te zien via internet, via www.sr.se/p2. Vanaf half acht.

O ja, en vorig jaar wonnen de Sámi...