08 oktober 2006

EEN ONBEDOELDE NUIT BLANCHE


Gisteravond begon in Parijs de Nuit Blanche. Een feestnacht, bedacht door de burgemeester. Alle musea en theaters en dergelijke zijn de hele nacht open en wie wil heeft dus een nacht voor de boeg van uitgaan en dingen bekijken.
Wij waren dat niet van plan.
De gastvrouw bij wie we op verjaarsbezoek waren gegaan vroeg het nog toen we weggingen: ' On va faire le tour?'
'Non non!' zeiden wij, want we waren moe en we moesten nog een uur reizen naar huis.
Het was inmiddels dan ook twee uur 's nachts. Normaal rijden er geen metro's meer om die tijd, maar omdat we dachten dat ze dat nu wel deden vanwege Nuit Blanche hadden we ons geen zorgen gemaakt. Dom. Er réden wel metro's maar alleen op sommige lijnen. Niet de lijnen die met de onze in verbinding stonden.
Geen probleem, we namen de bus. Maar de opstappplaats van de nachtbus bleek 45 minuten lopen verderop. Toen we daar aankwamen stond er een massa mensen bij het bushokje. Dat doet je denken dat de bus wel snel zal komen. Veertig minuten later: nog steeds geen bus. (Pas vandaag lazen we op internet dat de bussen wél reden gisternacht, maar niet die van onze lijn. Hadden ze dat maar even op de halte aangegeven...)
Wat dan? Een taxi. Maar we waren vlakbij Châtelet en meer mensen hadden hetzelfde idee. Zeker vierhonderd mensen stonden op een taxi te wachten en het eerste kwartier stopte er geen enkele. Dan maar een eindje lopen naar een minder drukke taxistandplaats. Na wat omzwervingen kwamen we bij de chique hotels op de Place Vendôme. Daar stond niemand en er stopten wel taxi's, maar alleen om rijke mensen naar hun vroege vliegtuigen te brengen.
Het was inmiddels half vijf. We vroegen ons af of we moesten gaan lopen (zeker twee uur) of op de eerste metro wachten (die van half zeven), maar opeens stopte er een gewone auto. 'Taxi?' vroeg de bestuurder?. ' Trente euro!'
Een geschenk. een engel. Een illegale engel, weliswaar, die ons veel te duur, maar wel snel, naar huis bracht. We sliepen om tien over vijf. Leve de klandestiene taxi-avonturier en leve de Nuit Blanche.