19 oktober 2006

Draadjesvlees (Ludo)


Onderstaand stukje stond vandaag in het Dagblad van het Noorden:

"De helft van de Nederlanders mist draadjesvlees. Het suddervlees staat boven aan de lijst van gerechten van vroeger die we missen. Op nummer twee staat stamppot, gevolgd door ouderwetse groenten, stoofgerechten en zelfgemaakte appelmoes."

Ik vul de lijst verder aan:
Waar zijn de tuinbonen gebleven? Om maar te zwijgen van die overheerlijke (moehahaha!)pastinaak.

Wie heeft dit onderzocht? En aan wie zijn de vragen gesteld? Wie draadjesvlees en stampot mist, heeft last van een zeer select zicht wanneer je een supermarkt of slager binnenloopt. Welke slager heeft geen draadjesvlees te koop? In elke supermarkt zijn alle ingrediënten aanwezig om een stampot te kunnen maken. Wat ik maar zeggen wil: hoe kun je nou iets missen wat er nog gewoon is???

Waarom is dit trouwens nieuws? Is dit typerend voor het Dagblad van het Noorden? -Vind'n die boer'n mooi om te lez'n man!- Of is dit typisch een stukje waarin we met z'n allen gaan terugverlangen naar de jaren 50. De tijd dat Nederland nog duidelijk en overzichtelijk was. En er niets lekkerders was dan draadjesvlees.

Draadjesvlees. Jek! Als we dan toch onze herinneringen gaan idealiseren, dan ren ik nu naar de snoepwinkel voor een busje salmiak en een kaneelstok.
En dan te bedenken dat je na het eten van draadjesvlees nog drie dagen bezig bent om het draadjesvlees tussen je tanden vandaan te krijgen.