22 oktober 2006

PAUL BIEGEL 1925 - 2006

Met terugwerkende kracht is de dag van gisteren een zeer trieste dag: Paul Biegel is overleden.

Dit zijn van die berichten waarvan je het koud krijgt. Paul Biegel is een van de allergrootste kinderboekschrijvers ooit. Zijn boeken zijn spannend, snel, lichtvoetig, eng, vrolijk, belangrijk, groots, veelvoudig, diep, stilistisch wonderlijk mooi, sprookjesachtig en tóch realistisch, en een auteur van zijn kaliber krijgen we zo snel niet meer terug. Hij gaf ons verhalen en hij gaf ons taal, we leerden woorden van hem en we leerden de eeuwige levensverhaal-waarden van zijn hoofdpersonen: moed, doorzettingsvermogen, humor, dapperheid.

Met ingang van vandaag moeten we afspreken dat 21 oktober Biegel-dag wordt, zodat we altijd zullen blijven genieten van De rode prinses, van de Kleine Kapitein, van Jiri, van de Tuinen van Dorr, van Nachtverhaal, van De soldatenmaker, van alle dieren rondom Haas en van Wegloop.

Wegloop, de hedendaagse én sprookjesachtige jongen uit zijn laatste boek - zijn bijdrage aan de Kidsbibliotheek. Het kwam vorig jaar in december uit en was een van zijn beste boeken. Ik ben heel blij dat ik hem dat begin dit jaar, in februari, nog heb kunnen zeggen - al wuifde hij zelf het liefste alle complimenten meteen weer weg.

Ik hoop dat de kranten en tv veel aandacht aan zijn werk zullen blijven geven, opdat we weten welk verlies de jeugdcultuur sinds gisteren te verwerken heeft.